Tweet |
Kendisinin yıllar boyunca zihninde besleyip büyüttüğü hayal, kuvveden fiile çıkmıştır. Yokluk ve yoksulluğun tam ortasında yoktan, sıfırdan başlayıp zamanla devleşen bir markanın başarısının baş mimarı Mustafa Vasfi Diren’dir. Sonraki yıllarda olanlar, o “planlı mucize” nin adım, adım gerçeğe dönüşmesinden başka bir şey değildir.
DİMES A.Ş. NİN BÜNYESİNDE ALTI ŞİRKET
DİMES A.Ş nin bünyesindeki şirketler şunlardır:
1) DİMES Gıda
2) Kazova Vasfi DİREN Tarım işletmesi
3) Nobel Pazarlama A.Ş.
4) Cihan Nakliyat
5) Dimak
6) AYDIN SULTANHİSAR (Meyve İşleme Tesisi) SEMES
DİMES’İN YAPTIĞI ÜRETİMLER VE ÜRÜN ÇEŞİTLERİ
DİMES piyasaya üç ana kategoride üretim yapıyor:
1) Meyve suyu ve Meyve Konsantreleri
2) Süt ve süt ürünleri
3) Alkollü içecekler (Diren Şarapları)
AİLE FERTLERİNİN ÇALIŞMALARI
Mustafa Vasfi DİREN’in çok değerli 8 evladı vardır. Onun evlat yetiştirmede üstün özellikleri ve çok titiz davranışları mevcuttu. Evlatlarını okutup, üretim alanında uzman ve modern tekniği, teknolojiyi bilen iş adamı olarak yetiştirdi. Evlatları fabrikalarında çeşitli çalışmalar yaparak, üstün hizmetlerde bulundular ve üretime çok büyük katkı ve emekleri olmaktadır. Orhan DİREN Fransa’da Şarapçılık Üniversitesinde, Ali Rıza DİREN Almanya’da meyve suyu mühendisi, Erol DİREN makine mühendisi, torunu Ozan DİREN ise Endüstri mezunu, Nihal DİREN (Suner) Ziraat Fakültesi Mezunu, Sebahat (Zengineken) Tokat Kız Meslek Lisesi mezunudur. Vasfi DİREN’in 1958’de tek başına kurduğu şirket geçen zaman içerisinde büyüyerek dev bir aile şirketine dönüştü. Ozan DİREN Amerika’da MBA, İstanbul Üniversitesinde Finans mastırı yaptı.
DİMES’İN ÜRTİM YAPAN BEŞ FABRİKASI
1) Tokat’taki fabrika 1987 yılında işletmeye açılarak, 14 çeşit taze sıkılmış meyve suyu üretimi başladı. 1995 yılında DİMES UHT süt ve süt ürünleri tesisi kuruldu. Bu fabrikada 42 çeşit markalı ürün üretildi. 2006 yılında fabrika Taşlıçiftlik’e taşındı.
2) Taşlıçiftlik Fabrikasındaki meyve işletme tesisinde 370 kişi çalışmaktadır.
3) İzmir Kemalpaşa Fabrikasında meyve suyu, UHT süt ve süt ürünleri tesisleri üretim yapmaktadır. Ayrıca 2000 yılında kurulan meyve işletme tesisi de çalışmaktadır. Fabrika, yer seramiğinden iç atmosferdeki pozitif hava basıncına kadar, ideal bir tesisin tüm gerekliliklerini yerine getiriyordu; o günün en ileri teknolojisiyle kurulmuştu. Dünyada meyve suyu üreten fabrikalar arasında, teknik donanım açısından ilk 10 tesis içinde gösterilen fabrikada sistem kısa sürede oturdu.
4) Aydın Sultanhisar’da meyve işletme fabrikası kuruldu ve 2012 yılında portakal işletmeye başladı. SEMES
5) Azerbaycan Fabrikası 2008 yılında faaliyete geçerek, meyve suyu ve UHT süt ve süt ürünleri üretimi yapmaktadır.
Bu beş fabrikada toplam 225 bin m2’lik alan üzerine kurulu tesislerinde, yılda 300 bin ton meyve suyu, 120 bin ton süt ve süt ürünü ile 100 bin ton meyve işlenerek üretim yapılmakta, 42 çeşit markalı ürünüyle yurt içinde her yerde yurt dışında ise 100’ün üzerinde ülkede tüketiciye ulaşan bir markadır.
KAZOVA VASFİ DİREN TARIM İŞLETMESİ
Rahmetli Mustafa Vasfi Diren, tarım ve hayvancılığa dayalı gıda ve hizmet sektörüne çok önem vermiştir. Devletten 30 yıllığına kiraladığı Kazova Vasfi DİREN Tarım işletmesinde kurduğu, örnek teşkil eden damızlık meyve bahçeleri ve üzüm bağlarıyla, bölgede endüstriyel meyveciliğin gelişmesine öncülük etmekte, çeşitli meyve ve bağ fidanları (250.000 / yıl ) üretip bölge ve ülke çiftçisine dağıtarak büyük büyük bir sorumluluğu yerine getirmektedir. Ayrıca 2 bin baş süt hayvanının bulunduğu işletmesine ait büyük bir alanda kaba yem bitkisi üreterek bölge çiftçisine, üretimin ne kadar verimli ve kârlı olduğunu yerinde görme imkanı da sağlamaktadır. Günlük 25 ton süt elde edilmektedir. Bu işletmede 70 personel çalışmaktadır.
YARATILAN İSTİHDAM VE İŞ OLANAKLARI
DİMES şirketlerinde bu gün toplam 800 kişi görev yapmaktadır. Yarattığı istihdam ise bundan çok daha fazladır. DİMES bu gün yaklaşık 60 bin civarında meyve süt üreticisi aileye bir şekilde ödeme yapmaktadır. Her ailenin ortalama dört kişiden oluştuğu kabul edilirse DİMES’in, 250 bin kişinin hayatına doğrudan katkı bulunduğunu söylemek abartı olmaz.
DÜNYA’DAKİ ÜLKELERE YAPILAN İHRACATLAR
Bir Dünya markası haline gelen DİMES, tamamı ile yerli sermayeli bir Türk markasıdır. DİMES, meyve seçiminden tüketiciye ulaşmasına kadar ürünlerin geçirdiği tüm aşamaları denetliyor.
İhracat bölgeleri olarak 112 ülkeye (Avrupa Etnik Pazarı, Avrupa Ulusal Pazarı); Amerika Bölgesi; Afrika Bölgesi (Kuzey Afrika, Batı Afrika, Doğu Afrika); Körfez ve Ortadoğu Bölgesi; Yakındoğu Bölgesi; Uzakdoğu ve Denizaşırı Ülkeler, Rusya- Kafkas- Orta Asya Bölgeleri ve Serbest Bölgeler olmak üzere sekize ayıran DİMES, ihracat alanında gösterdiği başarılarla 2004 yılında “İhracatın Yıldızı” ödülünü aldı.
DİMES’in pazarlama işlerini, 1997 yılında kurulan Nobel Pazarlama A.Ş. Şirketi yürütmektedir. Bu şirketin Genel Müdürü, Orhan Diren’in oğlu Endüstri Mühendisi Ozan DİREN’dir.
“Made in Türkiye” damgalı meyve suyu ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştiren DİMES, 2012 yılında 112 ülkeye kendi markasıyla 30 milyon liralık ürün ihraç etti. Aynı yıl iç ve dış pazarlara toplamda 395 milyon lira ciro yaptı.
VERİLEN KALİTE BELGELERİ
-DİMES üretim kalitesinden hiçbir zaman ödün vermemiş, 1999 yılı içinde İSO 9002 Kalite Güvence Sistemi Belgesini almıştır.
-DİMES’in İzmir Kemalpaşa Fabrikası için, 2002 yılında ISO 9002 Kalite Belgesi alındı.
-Dolum hatlarına yerleştirilen yeni makinelerle DİMES, Türkiye’nin ilk vidalı kapaklı karton ambalajlarını kullanan marka oldu. Ayrıca, ISO 14001 Çevre Yönetim ve HACCP Belgelerini alarak dünya standartlarında üretim yaptığını bir kez daha kanıtladı.
-1994 yılında bütün ürünleri için, Türkiye’nin resmi ürün standardı olan “TSE” uygunluk belgesi alındı.
-ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi-İzmir
-ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi-Tokat
-ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi-Taşlıçiftlik
-OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi-İzmir
-OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi-Tokat
-OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi-Taşlıçiftlik
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi-İzmir
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi-Tokat
-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi-Taşlıçiftlik
-BRC (İngiliz Perakende Satıcıları Birliği) Gıda Yönetim Sistemi
KAZANILAN ÖDÜLLER
Bağımsız kuruluşların yürüttüğü araştırmaların sonunda, DİMES birçok ödül almıştır. Kuruluşundan bugüne kadarki 50 yıllık sürede, hem sektöre getirdiği yenilikler hem de hiçbir zaman bozulmayan kalitesiyle DİMES, önemli ödüllerin sahibi olmuştur.
2006-Marketing İst 2006, Think Marketing finalisti.
-Yılın Girişimcisi Yarışması finalisti.
2007-Referans gazetesi Hızlı Balık ödülü.
2008-Bu yıl açıklanan İstanbul Sanayi Odası (İSO) verilerine göre, 500 sanayi devi sıralamasında 238. sıraya yükseldi. Aynı yıl, Tüketici Diyalog Derneği tarafından hijyen ve kalite alanında Tüketici Ödülüne layık görüldü.
2009-Ekovitrin dergisi, 2008 Yılının Yıldızlarında Yılın Markası.
2010-Ambalaj Ay Yıldızları-Dayanıklı Hafif Şişe-Yetkinlik ödülü.
-SIALd’Or- “Yılın en yenilikçi ürünü” -Kırmızı havuç-Şeftali nektarı.
-Türkiye’nin En Beğenilen Şirketleri Listesinde 2; Capital dergisi, Ekonomist dergisi ve TEB’in araştırması sonucu hazırlanan Anadolu Kaplanları 500 Listesinde 106. oldu.
2011-İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine göre DİMES, 289 milyon TL üretimden satış rakamına göre 268. sanayi kuruluşu oldu. İSO 2011
2012-BrandSpark Türkiye alışveriş Tutum ve Alışkanlıkları Araştırması’nda 14 bin tüketicinin oylarıyla DİMES Premium yüzde 100 Karışık “EN İYİ YENİ ÜRÜN” seçildi.
DİREN ŞARAPLARININ KAZANDIĞI ÜRÜNLER
2008-İki ayrı cins ve marka şarap için Gümüş ve Bronz Madalya.
2010-Diren Karmen Roze 2010: AWC Vienna İnternational Wine Challenge 2012-Gümüş Madalya.
2012-Genç Türk Şarapları Tadımı 2012-Altın Madalya.
2008-Diren Karmen Kırmızı 2008-Gümüş Madalya.
1963-Manisa-Türkiye’nin ilk şarap yarışmasında Türkiye birinciliği.
2012-Ayrı cins ve marka şaraplar için, 8 Gümüş Madalya ve 4 Bronz Madalya, 2 Tasdik Belgesi, 4 defa 89/100 puan değerlendirmesi ödülü aldı. Ayrıca Likör Şarabı, Mahlep Vermut üretildi.
DİMES’İN DÜNYADAKİ YERİ
DİMES, Türkiye’de yetişen lezzetli ve kaliteli meyveleri büyük bir disiplin ve titizlikle işleyip uluslar arası standartlara uygun, katkısız ve doğal meyve suyu üretimi yapmaktadır. Yüksek kalite ve güçlü dağıtımı ile girdiği pazarlarda da istikrarlı bir başarı ve büyüme grafiği çizen DİMES, eşsiz tatlarını tüm dünya tüketicilerinin beğenisine sunmaktadır. “Made in Türkiye” damgalı meyve suyu ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştiren DİMES, 2012 yılında 100’den fazla ülkeye kendi markasıyla 30 milyon liralık ürün ihraç etti. Aynı yıl iç ve dış pazarlarda toplamda 395 milyon lira ciro yaptı. DİMES, tüm dünyada kabul gören uluslar arası bir marka olmuştur. DİMES bir dünya markası haline gelmiştir. Devleşen bir markayı başarmıştır. Dünya DİMES içmektedir.
DİMES ayrıca isimleri kendilerinde mahfuz olan 5 önemli firmaya fason üretim yapmaktadır.
Yine önemli bir firmaya ayda 1500-3000 ton civarında dondurma üretmektedir.
Değerli DİREN ailesini takdir ediyor, saygılarımı sunuyorum.
Rahmetli Mustafa Vasfi DİREN!
Milletimiz seni hiçbir zaman unutmayacak, daima kalbinde yaşatacak, DİREN Ailesi, fabrikalarının ve DİMES’in teminatı olacaktır. Bu güvence için değerli evlatların ve torunların ant içmiştir. Millet sana minnettardır.
Sizin anınız için yazdığım şiirimi size hediye ediyorum.
Mekanın cennet olsun, nur içinde yat…
ÜLKEMİZDE ÇOK DEĞERLİ VE ÖRNEK BİR GİRİŞİMCİ
MUSTAFA VASFİ DİREN
-Kurduğu DİMES Fabrikalarının 60. yılı anısına-
Sıfır sermeye ile işe başladı,
Aşkla, şevkle, durmadan hep çalıştı.
Yokluk ve yoksulluğun ortamında,
Devleşen bir markayı başardı.
Önüne çıkan engellerden yılmadı,
Direndi, hiçbir zaman teslim olmadı,
Girişimlerinde hep önder oldu.
Mücadeleci ruhu da hiç durmadı
Üreticilik azmi hep doruktaydı,
Kesin kararlılıkla yola çıktı.
Uzun ve disiplinli bir çalışmayla,
Akılcı bir mucizeyi başardı.
O hep rüzgarını kendi yarattı,
Cennet Tokat’ımıza yatırım yaptı,
Devler arasında bir dev yaratıp,
DİMES’i Dünya Markası yaptı.
Çok değerli sekiz evlat büyüttü.
Ve Üniversitelerde okuttu,
Başarılı olmaları için de
Onları fabrikalarında eğitti.
O Tokat’ın efsane kişisiydi,
Ülke kalkınmasının mimarıydı,
Daima çok önem verdi üretime,
Girişimci, yöremizin önderiydi.
Hayatta az bulunur böyle yürek,
Vasfi Bey’in yaptıklarını düşünerek,
Beş fabrikasının kıymetini bilerek,
Onu hep saygıyla yad etmeliyiz.
İhracatın artmasını sağladı,
Yatırımlara istihdam yarattı,
Ekonomiye canlılık kazandırdı,
Milletimiz size hep minnettardır.
Halkımıza mücadele ruhu verdi,
Moral verdi, güç verdi, özgüven verdi.
Kalkınmamız için hedef gösterdi,
Mekanın cennet olsun, nur içinde yat…